sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Puhuva Laivakissa ja muut kissat kirjoissani

Auroran kissa


Aurora-kirjojen kuvitusta. Matti Amnell. Auroran kissa Mikko ihmettelee Suomessa, minne Aurora katosi. Auroran kissa Mikko esiintyy kirjoissani "Aurora ja Molly" (1999)ja "Aurora, vaahteralaakson tyttö" (1991, 1992). Kuva: Matti Amnell


BORIS (musta pitkäkarvainen persialaiskissa)

Kirjassa "Aurora ja Pietarin serkut " (1993) Olga tuo mukanaan Pietarista mustan kissansa Boriksen. Kissan katoaminen aiheuttaa huolta Bulevardin puutalossa, jossa Olga ja Aurora asuvat Sofia-tätinsä luona.

TOBY
Toby

kuva: Matti Amnell.

Toby esiintyy kaikissa Kanadassa tapahtuvissa Aurora-kirjoissa. Vaahteralaakson reunalla Torontossa asuu omassa talossaan kartanon autonkuljettaja, joka on paennut nuorena miehenä orjuutta Kanadaan. Hänellä on suuri perhe, ja hänen lapsenlapsenlapsellaan Noah'lla on kaunis kissa Toby. ( "Aurora, vaahteralaakson tyttö" , "Aurora ja Molly" ja "Aurora ja villikyyhkysten aika." )

TIINA
Klikkaa hakusaa ja lue Tiinasta. Tiina esiintyy omana itsenään kirjassani "Aurora, vaahteralaakson tyttö" (1991, 1992). Se asuu hevosajuri Millerin perheessä Tina-nimisenä Kaalikujalla Torontossa.

"Hetkessä oli herra Millerin syliin hypähtänyt mitä omituisimman näköinen kissa. Aurora ei ollut nähnyt koskaan sellaista.

Se oli pitkänoloinen, mutta keskikohdaltaan pullea. Nenänpäässä sillä oli iso musta täplä kuin pensselillä pistettynä. Sen lyhyessä kiiltävässä turkissa li mustaa, kuparinruskeaa ja valkoista. Sen häntä oli raidallinen kuin pesukarhulla."
Aurora, vaahteralaakson tyttö, s. 165.
Aurora-kirjoista on yhteispainos "Vaahteralaakson Aurora. Aurora 1-3.".
NettikaupoissaKanadalainen kissamme Toby on haudattu siihen torontolaiseen laaksoon, josta kerron Aurora-kirjoissa.

1500-luvun kissat, Miuku ja Laivakissa:


200pxMiukui
MIUKU

Kyynärän mittaisen tytön, Lucian kodin, Kuuselan kartanon kissa Miuku:

"Isoäiti torkkui rahillaan uunin pielessä värttinä kainalossa. Miuku-kissa nukkui kirjavana keränä isoäidin hameenhelman päällä." (s. 5)


Miuku esiintyy myös kirjassani Lucia ja Luka 2014, jossa Lucian perhe muuttaa Turkuun:

"Valpurin vuohi ja äidin kanatkin oli viety naapuriin, ja Miuku-kissa oli lähtenyt niiden mukaan. Miuku oli kuuro ja voisi jäädä Turussa hevosen alle. Oli ollut parasta, että Mirri oli päässyt Miukun mukaan. Se pitäisi vanhasta Miukusta huolta, nuolisi sen turkkia ja pyydystäisi sille hiiriä. Äiti lupasi, että Hannu saisi Turussa uuden kissan.

–  Pentukissan, jotta se oppii talon tavoille, äiti lupasi ennen lähtöä. –  Katsotaan linnan juhlien jälkeen, mistä löytyisi sopiva kissanpentu."

Hannu pohtii kissan hankkimista Turussa, "kuinka monta pentua satulamestarin kissa saisi, miltä ne näyttäisivät ja minkä hän valitsisi omaksi kissanpennukseen." Kissa oliis tarpeen, sillä hiiri rapistelee sängyn alla.

Hannusta tulee hovipoika Turun linnnaan  "Leikkimiseen ei ollut enää aikaa, sillä herttua oli käskenyt hänen kierrellä aamusta iltaan linnassa ja pihoilla ja olla silmät ja korvat tarkkoina, jotta hän huomaisi, milloin ihmisryöstäjät ilmestyisivät linnan alueelle.

Hannu ei halunnut enää kissanpentuakaan. Linnan rotat olisivat syöneet sen jo ajat sitten. Ne olivat kissankokoisia ja verenhimoisia, jopa isot kollikissat pelkäsivät niitä. Hannu pelkäsi, että iso rotta hyökkäisi hänenkin kimppuunsa jostain pimeästä loukosta."

Vasta Wittenbergissä Hannu saa taas kissan:
"Ikkunan edessä penkillä istui Hannu vieressään avoin pajukori ja sylissään punaraitainen kissa, jolla oli pitkät harmaat viikset.
 – Se on Catti, morsiameni tuoma lahja Hannulle [Erasmus sanoo]
 – Katti! Lucia sanoi ja purskahti nauramaan. – Se taitaa olla isompi kuin minä. "
kissa 2

PUHUVA LAIVAKISSA:

"Lucia menetti ajan tajun. Hän ei tiennyt, kuinka kauan oli ollut merellä. --

Laivakissa alkoi kertoa hänelle tarinoita. Sillä oli samanlainen matala ääni kuin isällä. Se kertoi lisäksi samoja tarinoita kuin isä. Se kertoi Kettu Repolaisesta, karhusta, jättiläisistä ja tontuista. Kerran se jopa naurahti samalla tavalla kuin isä.

Toisinaan Laivakissa kertoi uudenlaisia kertomuksia, sellaisia joissa oli merirosvoja ja rantakallioita ja vedenneitoja. Siinä maailmassa sammakko oli kuningas Isopää.

- Pötypuhetta, murahti siihen sammakko. Lucia ja Laivakissa eivät välittäneet sammakosta, sillä eiväthän sammakot osanneet puhua." (s.78)

ks. Lucia Olavintytär- blogi Lucia Olavintytär -kirjat, kirja-arvosteluja.
Kirjastoissa. Lucia ja Luka myytävänä nettikaupoissa.


Ei kommentteja: